210 6667180 info@ag-anargyroi.gr
logo Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο σύλλογος

Ο Σύλλογός μας ξεκίνησε το 1983 από ένα πυρήνα 38 οικογενειών νοητικά υστερούντων ατόμων. Μας ένωσε η κοινή αγωνία για το μέλλον των παιδιών. Σε τι χώρο θα ζήσουν, ποιος θα τα φροντίσει όταν δε θα είμαστε πια κοντά τους, τι έλεγχο θα μπορούσαμε να έχουμε στους όρους ζωής τους;Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας όπλισαν στην πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το δικό μας Οικοτροφείο , όπου τα παιδιά μας θα εύρισκαν μόνιμη στέγη, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας, σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον. Έπειτα από πολλές, σκληρές και επίμονες προσπάθειες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το στόχο μας.

Το Οικοτροφείο μας εγκαινίασε τη λειτουργία του την 1η Σεπτέμβρη του 1997.

Σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ” μετέχουν 52 οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπομένων ατόμων. Η άδεια λειτουργίας προσδιορίζει το οίκημα σαν στέγη για 52 ΑΜΕΑ, με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%.

Στο Καταστατικό αναφέρεται ρητά ότι ο Σύλλογος μας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με μόνη επιδίωξη το όφελος των προστατευομένων μελών του.

Το διοικητικό συμβούλιο

Το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη του Συλλόγου τα οποία προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους με μοναδικό κίνητρο την ευημερία την ανάπτυξη και την άριστη λειτουργία του Οικοτροφείου.

Μετά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

  • Πρόεδρος: Δήμα Βασιλική
  • Α’ Αντιπρόεδρος: Πορταράκη Ιωάννα Σοφία
  • Β’ Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Αθανάσιος
  • Γενική Γραμματέας: Παπούλια Ευθυμία
  • Ταμίας: Χονδρέλη Μαρία
  • Πρόεδρος ΕΕΕΟ: Μιλάνου Σοφία
  • Έφορος: Χατζηιωαννίδου Ρούσσου Αγγελική
Μέλη συλλόγου

Το οίκημα

Το 1989 αγοράστηκε, με την οικονομική συμβολή όλων των μελών, έκταση 4 περίπου στρεμμάτων στην Παλλήνη και το 1992 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής ήταν ευγενής δωρεά της εταιρίας του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Τάκη Γαβρίλη.

Η εγκατάσταση καλύπτει επιφάνεια 2 στρεμάτων, η οποία περιλαμβάνει τους ακόλουθους επιμέρους χώρους:

  1. Τον κυρίως χώρο διαμονής των παιδιών – στο υπερυψωμένο ισόγειο
  2. Χώρους σίτισης (τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους), πλυντήριο, εργαστήριο και ένα μεγάλο αδιαμόρφωτο χώρο που φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε σαν χώρο Φυσικής Αγωγής – στον ημιυπόγειο χώρο
  3. Το τμήμα Διοίκησης, αίθουσα εκδηλώσεων, φαρμακείο και δωμάτια επισκεπτών – στον 1ο όροφο

Κατά τη διαδικασία οικοδόμησης, συγκρατήσαμε το κόστος (αγορά οικοπέδου, ανέγερση κτιρίου, αγορά ξενοδοχειακού εξοπλισμού κλπ.) σε επίπεδα που σήμερα ακούγονται δυσανάλογα χαμηλά για ένα τέτοιο έργο, ασκώντας ορθολογική και αυστηρά ελεγχόμενη διαχείριση των οικονομικών πόρων, έτσι ώστε τίποτα να μη πάει χαμένο, τόσο από τις προσωπικές εισφορές των μελών μας, όσο και από τα ποσά που μας διέθεσαν οι μεγάλοι είτε μικροί δωρητές μας, αλλά και η Πολιτεία.

Η είσοδος του οικοτροφείου

Μετάβαση στο περιεχόμενο